Na życzenie Agnieszki :)
Składniki:
BISZKOPT:
4 całe jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA:
6 białek
25 dkg cukru
łyżka octu
łyżka maki ziemniaczanej
KREM:
25 dkg macsarpone
400 ml śmietany 30%
mango
cukier waniliowy
MUS:
mango
sok z połowy cytryny
łyżka skórki z cytryny
łyżka świeżej mięty
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Dwa jajka i cztery żółtka ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i dodaję po łyżce mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.
BEZA:
Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszę bezę około 2,5 godziny.
KREM:
Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym. Pod koniec dodaję po łyżce mascarpone i ubijam na niskich obrotach aż masa będzie gładka.
Masę podzielić na dwie części.
Mango obieram i kroję w kostkę. Pokrojone owoce delikatnie odciskam z soku i dodaję do połowy masy - delikatnie miksuję tak aby w masie pozostał małe kawałki mango.
Obie masy wsadzić do lodówki.
MUS Z Mango:
Drugie mango oraz soku z mango miksuję na gładka masę, dodaję sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).
Gotowy mus wsadzić do lodówki.
Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango.
Dwa jajka i cztery żółtka ucieram na pulchną białą masę z cukrem. Zmniejszam obrotu i dodaję po łyżce mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach.
BEZA:
Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika na 10 na 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszę bezę około 2,5 godziny.
KREM:
Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym. Pod koniec dodaję po łyżce mascarpone i ubijam na niskich obrotach aż masa będzie gładka.
Masę podzielić na dwie części.
Mango obieram i kroję w kostkę. Pokrojone owoce delikatnie odciskam z soku i dodaję do połowy masy - delikatnie miksuję tak aby w masie pozostał małe kawałki mango.
Obie masy wsadzić do lodówki.
MUS Z Mango:
Drugie mango oraz soku z mango miksuję na gładka masę, dodaję sok z cytryny oraz świeżą miętę. Ponownie miksuję (można dodać łyżkę brązowego cukru ale nie koniecznie).
Gotowy mus wsadzić do lodówki.
Upieczony biszkopt smaruję masą z mango. Na masie ostrożnie układam bezę i smaruje pozostałym białym kremem. Całość polewam musem z mango.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!