Translate

niedziela, 9 czerwca 2013

Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym

Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór padł na faszerowane pomidory, które o zapieczeniu wprost rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem.




Składniki:
4 duże pomidory
połowa dużego pęku świeżego szpinaku 
1/3 szklanki ryżu
10 dkg sera feta
4 plastry mozarelli
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
 Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się to dużą łyżką). Sole wnętrza i odstawiam aby puściły sok.
Kiedy pomidory sobie odpoczywają oczyszczony szpinak wrzucam na patelnie z łyżka masła i podduszam około 4-5 minut. Pod koniec dodaję przeciśnięty czosnek.Podduszony szpinak przekładam na stolnice i siekam. Ryż ugotowany na sypko, pokrojoną w kostkę fetę, posiekany szpinak i pokrojoną w kostkę połowę miąższu z pomidorów przekładam do miski i delikatnie mieszam aby składniki się połączyły. Dosmaczam sola i pieprzem.
Odlewam sok z pomidorów i a następnie nakładam farsz lekko go ugniatając. Na górę każdego pomidora kładę plasterek sera mozarella i przykrywam górną częścią pomidora.
Nafaszerowane pomidory układam na posmarowanej masłem blaszce, albo w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekam 15-20 minut.
Pomidorki podałam dziś z placuszkami z cukinii i dipem czosnkowym.

Rezydencje dla artystów gotujących (Generator | Malta Festival Poznań 2013)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...