Słoneczko!!! Odważyłam się wyjść na taras i sprawdzić jak się mają pieczołowicie hodowane pomidory koktajlowe. O dziwo ulewy im nie zaszkodziły:) Wręcz przeciwnie... pojawiło się całe mnóstwo maleńkich przybyszy a krzaczkach. Syn pieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)
A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.
pęczek zielonych szparagów
1 i 1/2 litr bulionu warzywnego
1 cebula
1 żółtko
200 ml śmietany
6 kromek czerstwego chleba razowego
3 łyżki startego parmezanu
oliwa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze obieram. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na łyżce oliwy w garnku o grubym dnie. Podsmażam przez chwilę i dorzucamy łodygi szparagów. Całość smażę około 3- minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około 15 minut. W tym czasie blanszuję główki szparagów (wrzucam na wrzącą osoloną wodę i zostawiam na około 1 minutę).
Wywar wraz ze szparagami miksujemę i dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z żółtkiem. Doprawiam solą i pieprzem i dodaję zblanszowane główki szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia.
Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!