Upał w mieście strasznie doskwiera:) Tak długo wyczekiwana piękna pogoda daje się teraz mocno we znaki zwłaszcza mojemu tarasowemu ogródkowi. Nie ważne ile wleję wody raco wieczorem większość roślin niestety wymaga reanimacji. Ale za to dziś zerwałam pierwszą własną poziomkę!!! Nie mogę się już doczekać pomidorków koktajlowy - ale one wciąż uparcie zielenią się na krzaczkach. Wracając do gotowania, aby nie podnosić już i tak wysokiej temperatury postanowiłam zrobić szybciutką botwinkę z dodatkiem zielonego ogórka i koperku.
Składniki:
ok 2 litrów wywaru warzywnego
pęczek botwinki
5 młodych ziemniaków
zielony ogórek
pęczek koperku
100 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wywar zagotowuję.
Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi drobno sieka a buraczki kroję w małą kostkę. Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.
Po tym czasie haruje jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia.
Ogórka obieram i kroje w kostkę, koperek siekam i dodaję do już zabielonej zupy. Zupy juz nie gotuję. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu posypaną dodatkowo koperkiem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń