Tuńczyk to bogactwo cennego białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej.
Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję tuńczyka w postaci steków, które przygotowuje się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy.
Stek z tuńczyka
Składniki
Świerzy tuńczyk
Oliwa z oliwek
Tymianek
Sól himalajska
Cytryna
Przygotowanie
Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe steki. Smarujemy oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny i posypujemy solą himalajską i tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową albo grilla elektrycznego i smażymy z każdej strony po 2 minuty.
Najlepiej smakuje skropiony sokiem z cytryny i podany z młodymi ziemniakami i sałatą z cytryną posypaną bryndzą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!