Na przekór pogodzie stół musi być kolorowy jak na wiosenną porę przystało. Po zimie wszystkim już się przejadły koktajle truskawkowe (tak, tak mrożone truskawki królują zimą:) ), bananowe i wszelakie zawierające zimowe rewelacje. Przyszła pora na smoothie wiosenno letnie, które są kolejnym fajnym sposobem przemycenia dzieciakom masy witamin w zjadliwej dla nich formie. Aby Starszak miał poczucie, że ma wpływ na skład koktajlu, rano wybiera w jakim powinno być smoothie danego dnia. Za każdym razem po podaniu koloru pada stwierdzenie, że nie uda się zrobić napoju w tym właśnie kolorze. Dziś padł kolor groszkowy (ufff... mam nadzieję nie doczekać chwili kiedy padnie czarny).
Składniki:
spora garść rukoli
garść melisy
garść mięty
zielony ogórek
banan
sok z limonki
200 ml jogurtu naturalnego
300 ml mleka
łyżka miodu
Przygotowanie:
Rukolę, melisę, mięte myję i pozostawiam do obcieknięcia. Ogórka obieram, kroję na kawałki i wkładam do blendera, to samo robię z bananem. Następnie dokładam pozostałą zieleninę, sok z limonki i miód. Całość miksuję. Kiedy składniki są już rozdrobnione dodaję jogurt naturalny i mleko.Standardowo pozostawiam w lodówce do schłodzenia, jednak przy dzisiejszej aurze ten krok ominęłam przed podaniem:)
Zielona, pyszna witaminka! Ideał! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com