Wybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:)
Składniki:
CIASTO
25 dkg mąki
14 dkg masła
5 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli
KREM:
2 puszki mleka kokosowego
2 łyżki cukru
1 listek agar-agar
Truskawki wg. uznania:)
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).
Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Do ściągnietej kokosowej "śmietany" dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.
Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki.
Witam.Zamiast agaru ile dac zelatyny?
OdpowiedzUsuń