Translate

piątek, 3 stycznia 2014

Kasza jaglana z karmelizowanym bananem i syropem z pomarańczy

Hurraaaa... udało się pierwszy raz moje dziecko po zjedzeniu porcji jaglanki zawołało JESZCZE!!!. A już myślałam, że nigdy to nie nastąpi. Wszystko za sprawą banana i pomarańczy.


SKŁADNIKI
1/2 szk. kaszy jaglanej
2 banany
Skórka z 1 pomarańczy
Sok z 2 pomaranczy
1 łyżka syropy klonowego lub miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Szczypta kardamonu
4 goździki
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE
Kasze jaglaną przelewam zimna woda a następnie wrzątkiem wrzątkiem aby usunąć gorycz. Zalewam szklanką zimnej wody i gotuje aż do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam.
Banana przekrawam na cztery części. Na patelni rozgrzewam masło do którego dodaję cynamon, kardamon, goździki syrop klonowy oraz brązowy cukier. Całość dokładnie podgrzewam no rozpuszczenia się cukru po czym dodaję skórkę otartą z pomarańczy. W syropie układam kawałki banan i podsmażam około 4 minut obracając aby całe kawałki pokryły się syropem. Tak przygotowanego banan przekładam do miski i przykrywam aby zatrzymał ciepło. Na patelnie wylewam sok z cytryny i dokładnie mieszam z pozostałym syropem. Gotuję 3-4 minuty. Powstałym sosem zalewam banany.
Kaszę jaglaną przekładam na patelnię i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliła. Następnie łyżka formuję łezki które układam na talerzach. Na tak podana kaszę nakładam po dwa kawałki banan i polewam całość sosem pomarańczowym

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...