Translate

niedziela, 12 stycznia 2014

Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese

Buraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta.




SKŁADNIKI
ciasto
225 gram mąki 
140 gram masła
szczypta soli
łyżka zimnej wody
farsz
4 średni buraki
oliwa z oliwek do skropienia buraków
200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne)
2 jajka
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się z masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę wody, mieszam widelcem. Wykładam na stolnicę i zagniatam gładkie ciasto.Formuje kule, którą zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. 
W tym czasie obieram i myje buraki. Kroje je na mniej więcej centymetrowe plastry i układam na blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku  miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.
Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na buraka....Właśnie się zastanawiałam nad tym, co by tu jeszcze z nich zrobić,
    bo mam jeszcze pół wora buraków przywiezionych od Rodzicielki....
    Napewno wypróbuję Twoj przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki uwielbiam! W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas na szczęście wszyscy buraki lubią pod każdą niemal postacią - bez trudu znajdę amatorów na Twoją tartę :)
    Zapamiętuję pomysł
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pomysłowa tarta :) podkradam pomysł !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...