Buraki... słodkie, kolorowe i przez moje dzieci akceptowane jedynie w formie barszczu lub zasmażane jako dodatek do obiadu. Połowa mojej rodzinki je uwielbia, druga połowa szczerze nienawidzi:) Cóż zrobić tak to bywa. Wielbicielom szczerze polecam pyszną tartę w której słodki smak buraków idealnie równoważy słona feta.
SKŁADNIKI
ciasto
225 gram mąki
140 gram masła
szczypta soli
łyżka zimnej wody
farsz
4 średni buraki
oliwa z oliwek do skropienia buraków
200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne)
2 jajka
2 ząbki czosnku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się z masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę wody, mieszam widelcem. Wykładam na stolnicę i zagniatam gładkie ciasto.Formuje kule, którą zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie obieram i myje buraki. Kroje je na mniej więcej centymetrowe plastry i układam na blaszce do pieczenie. Skrapiam oliwą z oliwek i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 - 25 minut. W połowie pieczenia obracam plastry na drugą stronę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam do formy o średnicy 24 cm dokładnie dociskając brzegi. Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.
Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut w 170 stopniach.
Bardzo ciekawy pomysł na buraka....Właśnie się zastanawiałam nad tym, co by tu jeszcze z nich zrobić,
OdpowiedzUsuńbo mam jeszcze pół wora buraków przywiezionych od Rodzicielki....
Napewno wypróbuję Twoj przepis.
Buraki uwielbiam! W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję Twój przepis:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńU nas na szczęście wszyscy buraki lubią pod każdą niemal postacią - bez trudu znajdę amatorów na Twoją tartę :)
OdpowiedzUsuńZapamiętuję pomysł
Pozdrawiam serdecznie
bardzo pomysłowa tarta :) podkradam pomysł !
OdpowiedzUsuń