Makarony są czymś co cieszy wśród mojej gromady zawsze ogromnym powodzeniem. Spaghetti bolognese to coś co zawsze znika, niezależnie od apetytu i kulinarnych zachcianek moich dzieci. Zazwyczaj robiłam z granulatem sojowym, jednak tym razem moje starsze dziecko orzekło, że musi być takie "prawidziwe" z pulpetami.No i masz babo placek:) Jest bolognese z pulpecikami z białego sera i kaszy jaglanej. Pycha!!!
SKŁADNIKI
sos
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka brązowego cukru
Bazylia
Sól i pieprz do smaku
pulpety
200 gram białego sera
1/2 szklanki kaszy
1 łyżka płatków owsianych zmielonych
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję cukier.
W tym czasie przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną wrzątkiem jaglankę gotuję w szklance wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodaję posiekana świeżą bazylię. Podaję z makaronem spaghetti.
to chyba najlepsze pulpeciki jakie widziałam ;)
OdpowiedzUsuń