Tak jak obiecałam zaczynamy z przetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb.
SKŁADNIKI
70 dkg pomidorów lima
30 dkg cukinii
3 małe marchewki
2 małe pietruszki
1/4 małego selera
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
oregano
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieram i kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam warzywa i podsmażam przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory parzę i obieram ze skórki. Oczyszczam z pestek i kroję na kawałki. Cukinię obieram i również oczyszczam z pestek, kroję na kawałki.
Pokrojone pomidory i cukinie wrzucam do podsmażonych warzyw. Zalewam litrem wody. Duszę około 20 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a cukinie będzie miękka. Całość miksuję na gładką masę. Doprawiam do smaku ziołami oraz pieprzem i solą. Odparowuję całość do uzyskania pożądanej konsystencji. W wersji obiadowej podaję ze śmietana i groszkiem ptysiowym. Natomiast do słoików odparowuje nieco mocniej (rozcieńczam w zimie odrobiną wody), przekładam do wyparzonych słoików 1 litr i wekuję 15 minut.
Smacznego!
Świetna propozycja na ten chłodny okres przed nami :) Mniam
OdpowiedzUsuńA taką zupkę znacie? http://jemyzdrowo.pl/przepis/imbirowa-kremowa-zupa-ze-swiezymi-ziolami/6860#
OdpowiedzUsuńSuper - w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest smaczna :)
OdpowiedzUsuń