Karnawał w pełni więc czas przygotować przepisy na domowe imprezy. Dziś ruszam z nowym cyklem "Przekąski na karnawał i nie tylko". Będą się w nim pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki. Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym.
PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM
Składniki
25 dkg średniej wielkości pieczarek
1 szklanka mąki
1 jajko
mleko
sól i pieprz
ulubione przyprawy ( u mnie zadar)
olej do smażenia
Przygotowanie
Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka. DO tak przygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę około 2 minut z każdej strony. Gotowe pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym.
Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad w towarzystwie kaszy bulgur i surówki.
Smacznego!
bardzo ciekawy pomysł,
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, akurat mam przerwę obiadową w pracy i zgłodniałam :)
Zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Nie jestem wielbicielką pieczarek, choć ostatnio przekonałam się do sosu pieczarkowego. Może i przygotowane w ten sposób by mi zasmakowały :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że Ci zasmakują, mają bardzo mało pieczarkowy smak:)
UsuńKoniecznie musimy wypróbować!
OdpowiedzUsuń