Translate

sobota, 11 stycznia 2014

Wegański żurek z ziemniaczaną wyspą

Żurek to jedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor.


SKŁADNIKI
2 litry wywaru warzywnego
1/2 litra żuru ( u mnie domowy)
wędzone śliwki
kilka suszonych grzybów
4 ząbki czosnku
8 średnich ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
50 ml mleka sojowego

PRZYGOTOWANIE
Do wywaru warzywnego dodaję śliwki, suszone grzyby i rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dolewam dobrze wymieszany żur, mieszam i całośc gotuję około 10-15 minut.
Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie. Ugotowane ziemniaki rozgniatam, dodaję do nich podsmażona cebulkę i mleko sojowe. Całośc dokładnie mieszam aż powstanie jednolita masa.
Na środek talerza nakładam kopczyk ziemniaków a następnie zalewam żurem.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...