Bardzo długo chodziło za mną chili con carne. Ciągle zastanawiałam nad zastępnikiem wołowiny i jakoś nie bardzo potrafiłam wyobrazić sobie w tej roli tofu czy paner. Ostatecznie zdecydowałam się na paner i efekt przerósł moje oczekiwania.
SKŁADNIKI na porcje
200 gram panera
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka soku z limonki
1 puszka krojonych pomidorów
200 gram czerwonej fasolki z puszki
200 gram kukurydzy z puszki
1 czerwona papryka
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
2 łyżki oliwy
4 tortille
PRZYGOTOWANIE
Paner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość do lodówki. na godzinę.
W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej pokrojoną w kostke cebule. Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion.
całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.
Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami.
Wygląda cudnie ;) Pycha
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Strasznej ochoty nabrałam na to danie
OdpowiedzUsuńU mnie jutro na obiad i też w tortilli :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podane! Do tego te surówki, zadbałaś o każdy szczegół, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko wersję z mięsem, ale trzeba będzie wypróbować Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuń