Translate

niedziela, 26 stycznia 2014

Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami

Pyszne, chrupiące, lekko słodkie - gofry idealne! Długo testowałam różne przepisy na gofry, a ten który dziś podaję jest jednym z moich ulubionych. Nie ważne czy solo, czy posypane cukrem pudrem czy z różnymi ciekawymi dodatkami zawsze smakują doskonale i znikają w zastraszającym tempie:) 



SKŁADNIKI
gofry
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
1/3 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do piezenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
szczypta soli

krem
200 ml kremówki
1 serek waniliowy (u mnie Danon)

truskawki balsamico
opakowanie mrożonych truskawek
2 łyżki masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka dobrego octu balsamicznego
2 łyżki posiekanej bazylii
szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE
Gofry
Suche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam ciasto, piekę około 4 minut (czas jest zależny od gofrownicy, jeżeli otworzymy ją zbyt wcześnie ciasto nie będzie od niej odchodziło).

Masa
Kremówkę ubijam.Pod koniec ubijania dodaje w trzech porcjach serek waniliowy  - można do masy dodać cukier waniliowy jeśli ktoś woli aby była słodsza.

Truskawki
Lekko rozmrożone truskawki kroję na połówki. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję do niego cukier a następnie wrzucam pokrojone truskawki. Podsmażam około 4 minut - czas od czasu delikatnie mieszając. Pod koniec dodaję ocet balsamiczny, szczyptę pieprzu i połowę bazylii.

Na upieczonych gofrach rozsmarowuję masę którą dekoruję truskawkami i powstałym sosem. Całość posypuję siekana bazylią.

8 komentarzy:

  1. Gofry robione na wodzie gazowanej nie mogą wyjść nie dobre:) Jeszcze takie jak Twoje, podane z truskawkami! Żyć i nie umierać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt woda gazowana potrafi zdziałac cuda:)

      Usuń
  2. Zawsze bałam się dodawać ocet do słodkości, ale kiedyś w końcu spróbowałam i od tego czasu eksperymentuję z octem coraz częściej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja długo też się wzbraniałam, ale dodanie odrobiny potrafi genialnie zmienić smak słodkości:)

      Usuń
  3. A ja wczoraj zepsułam swoją gofrownicę :P Twoje gofry wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja jakiś czas temu też padła:( Zakupiłam nową - chyba najtańszą jaka była w sklepie i o dziwo jestem zadowolona.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...