Translate

czwartek, 13 czerwca 2013

Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach

Rodzina zażyczyła sobie spaghetty podkreślając, że ma być takie prawdziwe. Cytując mojego syna:"wiesz, takie bez mięsa, ale żeby w sosie było mięso" . Cóż, czasem domowym mięsożercom należy się odrobina luksusu. Trzeba więc było wymyślić coś, co będzie szybkie i nie będzie wymagało gotowania dwu obiadów i pobrudzenia podwójnej ilości garnków.
Efekt mięsno - wegetariańskich starań poniżej.

Wersja dla mięsożerców:

Wersja dla mięsoopornych:

Składniki:
30 dkg makaronu pomidorowo-szpinakowego
4 średni pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
garść świeżej bazylii

Pulpety z indyka:
40 dkg piersi z indyka
cebula
garść natki pietruszki
sól i pieprz do smaku (nie mam pojęcia ile - bo podobno moje były mało słone:) )
mąka do obtoczenia

Placuszki z białego sera:
20 dkg białego sera
2 łyżki bryndzy
garść natki pietruszki
jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:
Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące. Rozgrzałam patelnię z mała ilością oleju i smażyłam około 10 minut obracając aby zarumieniły się z każdej strony.

Biały ser rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i  wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki, które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju po trzy minuty z każdej strony.

Pomidory sparzyła i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Dodałam przecier pomidorowy i wszystko razem gotowałam na małym ogniu, aż do osiągnięcia oczekiwanej dośc gęstej konsystencji. Doprawiłam solą i pieprzem a na końcu dodałam posiekana bazylię. Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać łyżkę, albo dwie wody albo wywaru wrzywnego.





1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę spróbować placuszków serowych. Mimo mojej mięsożerności bardzo mnie zainteresowały.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...