Translate

sobota, 1 czerwca 2013

Imbirowe manogo "piwo"

Na przekór paskudnej pogodzie postanowiliśmy, że Dzień Dziecka będzie u nas wiosennie kolorowy, słoneczny i radosny :) Na stole królowały więc kolory i smaki wiosny truskawki, razowe grzanki z soczyście zielonym pesto, czerwone spaghetti - wszystko zgodnie z listą życzeń dzieciaków. Prawdziwym hitem okazało się słoneczne "piwo". Nie tylko smaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "piwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera.



Składniki:
10 dkg korzenia imbiru
2 łyżki cukru
duża cytryna
litr wody gazowanej
dojrzałe mango

Przygotowanie:
Imbir myję i ścieram na grubej tarce razem ze skórką. Cytrynę szoruje i parzę a następnie ścieram skórkę. Startą skórkę z cytryny dodaję do startego imbiru i ugniatam razem przez chwilę. Do dzbanka przekładam imbir ze skórką, dodaję cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Zalewam wodą mineralną i odstawiam na 10 do 15 minut. W tym czasie obieram mango, miąż przekładam do blendera i miksuje na gładka masę.
Zmiksowany miąższ mango łączę z wodą i dokładnie mieszam. Napój najlepiej smakuje schłodzony, jednak dla dzieci pozostawiam go w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...