Translate

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tarta z bitą śmietaną z mleka kokosowego i truskawkami

Wybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:)



Składniki:
CIASTO
25 dkg mąki 14 dkg masła 5 dkg cukru 1 jajko szczypta soli

KREM:
2 puszki mleka kokosowego
2 łyżki cukru 
1 listek agar-agar

Truskawki wg. uznania:)

Przygotowanie:
 Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).
Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki przekładając ją do miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości wody.
Do ściągnietej kokosowej "śmietany" dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.
Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki.

1 komentarz:

  1. Witam.Zamiast agaru ile dac zelatyny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...