Translate

środa, 26 czerwca 2013

Sałatka z insalatini i blanszowanej cukinii z dodatkiem czerwonych warzyw

Dziś w telegraficznym skrócie:) Nowe połączenie ulubionych składników - kolorowe i zdrowe.



Składniki:
opakowanie insalatini (może być rukola, roszponka itp)
średnia cukinia
4 pomidory
czerwona papryka
czerwona cebula
połowa pęczka pietruszki
ząbek czosnku
łyżka musztardy
sok z połowy cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
garść pistacji


Przygotowanie:
Insalatini myję, osuszam i przekładam do sporej miski.
Pomidory parzę, obieram i kroję w kostkę, paprykę w paseczki - dodaję do sałaty.
Cebulę kroję w pół-talarki i dodaję do pozostałych składników.
Cukinię obieram i  w plastry wzdłuż a następnie plastry pokroić w paseczki (a'la makaron). Paseczki blanszuję ok 2 minut w osolonej wodzie.Następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.

Listki pietruszki, musztardę, pistacje (kilka sztuk pozostawić do ozdoby), czosnek, oliwę i sok z cytryny miksuję aż powstanie sos (jeżeli jest zbyt gęsty dodaję łyżke wody). Sos doprawiam do smaku sola i pieprzem.

Cukinię mieszam z dwoma łyżkami sosu.Pozostały sos dodaję do sałaty i delikatnie mieszam. Na sałatkę wykładam cukinię i posypuję pozostałymi, posiekanymi pistacjami.

2 komentarze:

  1. Aaaach, a więc insalatini to miks sałat! To wiele wyjaśnia :D
    Fajna propozycja :) Wygląda bardzo świeżo i lekko
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. o, pysznie :) pozdrawiam i polecam cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowana-cukinia-w-sosie-czosnkowym/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...