Translate

niedziela, 9 czerwca 2013

Miniserniczki z rabarbarem i truskawkami podane z mrożoną kawą

Niechęć do ser u moich pociech zmusza mnie do wymyślania smakołyków, które zachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.


Składniki:
CIASTO:
25 dkg mąki
14 dkg masła
5 dkg cukru
1 jajko
szczypta soli

MUS RABARBAROWY
pęczek rabarbaru
4 łyżki cukru

MASA SEROWA
100 ml śmietany 30%
30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki żelatyny

Truskawki do ozdoby 42 sztuki nieduże:)

Przygotowanie:
Ciasto:
Masło kroję na kawałki i przekładam do miski, dodaje cukier i miksuję chwilę, aż składniki się połączą. Dodaję jajko i szczyptę soli ponownie miksuję około minuty aby składniki utworzyły gładka masę. Następnie dodaję mąkę i miksuje do połączenia składników - nie można miksować zbyt długo ponieważ ciasto będzie twarde. Jeżeli cisto jest zbyt suche można dodać łyżkę zimnej wody.
Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.

Mus:
W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4  łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar zmięknie i stworzy mus o gęstej konsystencji. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody.

Schłodzone ciasto wałkuję dość cienko i wypełniam nim nasmarowane foremki na tartaletki. Ilość ciasta wystarcza na 12 tartaletek o średnicy 9 cm. Na cisto nakładam krążki z papieru do pieczenia i wysypuję ziarna ciecierzycy (może to być równie dobrze groch, fasola czy ryż). Piekę 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masa serowa:
Śmietanę ubijam z cukrem. Kiedy jest już ubita dodaję po łyżce ser i nadal miksuję. Żelatynę rozpuszczam w dwu łyżkach gorącej wody. Pod koniec miksowania dodaję rozpuszczoną żelatynę i miksuje jeszcze 10-15 sekund.

Upieczone spody wyciągam z piekarnika, wysypuje ciecierzyce i zdejmuję papier. Jeszcze ciepłe wyciągam z foremek. Zostawiam do przestygnięcia (są cienkie więc nie trwa to długo).
Na ciasto nakładam mus rabarbarowy (dość grubą warstwę), na mus nakładam masę serową. Całość dekoruję świeżymi truskawkami i odstawiam do lodówki na chwilę aby masa serowa stężała.

Rezydencje dla artystów gotujących (Generator | Malta Festival Poznań 2013)






2 komentarze:

  1. Fantastycznie wyglądają! Muszą być przepyszne :) Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie do sernika nie trzeba namawiać, ale takie tartaletki też bym z chęcią "przygarnęła" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...