Translate

niedziela, 17 listopada 2013

Domowa galaretka z jogurtem i domową granolą

Po czekoladowych obżarstwach rodzinnie przechodzimy na dietetyczne desery:) Dziś kolorowe galaretki z jogurtem dosładzanym miodem i domową granolą.


SKŁADNIKI
100 ml soku wiśniowego
100 ml mleka kokosowego
100 ml soku anansowgo
500 ml przegotowanej wody
3 łyżeczko agar-agar
400 ml jogurtu naturalnego 
łyżka miodu
Granola

PRZYGOTOWANIE
Zaczynam od przygotowania galaretki. Robię dwie aby deser był kolorowy:) Sok wiśniowy zagotowuję z 300 ml wody następnie dodaję 1 i 1/2 łyżeczki agaru. Mieszam do rozpuszczenia agaru i odstawiam do przestygnięcia a następnie daje do lodówki aby stężało. Sok ananasowy mieszam z mlekiem kokosowym (delikatnie oddzielam śmietane i wykorzystuję tylko czysty płyn) dodaję 200 ml wody i zagotowuję. Dodaję agar i postępuję dokładnie tak jak z galaretką wiśniową. Do galaretki ananasowo-kokosowej dodałam troszkę żółtego barwnika.
Kiedy galaretki stężeją widelcem "tnę" je na drobne kawałki. Do pucharków nakładam najpierw galaretkę anansowo-kokosową. Polewam jogurtem zmieszanym z miodem. Następnie nakładam galaretkę wiśniową i ponownie polewam jogurtem z miodem. Całość posypuje granolą czekoladową na którą przepis już niedługo:)

2 komentarze:

  1. Podziwiam. Jakoś jeszcze nie miałam odwagi sama zrobić takiej galaretki. Piękne pucharki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczy zrobione samemu zawsze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...