Translate

wtorek, 26 listopada 2013

Chleb pszenno - żytni na zakwasie z włoskim aromatem / Bread wheat - rye sourdough with Italian flavors

Nie ma piękniejszego zapachu od aromatu pieczonego chleba... Uwielbiam kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chleba. Trochę mniej lubię walkę o to kto dostanie piętkę z jeszcze ciepłego bochenka:)

SKŁADNIKI

250 gram zakwasu pszennego
300 gram mąki pszennej chlebowej
100 gram maki żytniej chlebowej
200 - 250 ml ciepłej wody
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

W misce mieszam obydwie maki razem z pomidorami, bazylią, czarnuszką, solą i cukrem. Następnie dodaję zakwas i mieszam drewnianą łyżką. Stopniowo dodaję ciepłą wodę ciągle mieszając (im więcej doda się wody tym chleb będzie bardziej pulchny, ale trzeba uważać aby nie przesadzić). Wyrabiam ciasto około 10 minut i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Po tym czasie wyrabiam ciasto ponownie  i przekładam do keksówki której dno wysypuję mąką. Wierzch ciasta wygładzam mokrą ręką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach ciasto powinno podwoić swoją objętość i wtedy jest gotowe do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. Na jego dnie ustawiam naczynie z wodą. Przed samym włożeniem ciasta piekarnik spryskuję dodatkowo wodą. Piekę 60 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim chleb jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągam foremkę i odstawiam aby trochę przestygła. Jeszcze ciepły chleb wyciągam z keksówki i delektuję się cudnym zapachem i odgłosem krojenia chrupkiej skórki:)

Domowe pieczywo i bułki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...