Składniki:
1 i 1/2 szklanki maślanki
1 i 1/4 szklanki maki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
6 łyżek brązowego cukru
25 dkg mrożonych truskawek
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Maślankę,
mąkę, jajko, połowę brązowego cukru, proszek do pieczenia i olej
miksuję na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na posmarowaną
olejem rozgrzaną patelnię nakładam dwie łyżki masy i rozprowadzam w
formie koła o średnicy około 12 cm. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.
W
tym czasie mrożone truskawki z listkami mięty, pozostałym brązowym
cukrem i odrobiną gorącej wody miksuję na gładką bardzo gęstą masę.
Gotowe placuszki układam jeden na drugim. Na górę oraz obok nakładamy sorbet truskawkowy i dekoruję listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!