Translate

środa, 26 lutego 2014

Sernik z musem z papai

Wiosna zbliża się wielkimi krokami i jakoś brakuje mi czasu na dodawania wpisów:) Sobotę spędzoną na nartach i niedzielną inaugurację rolkowego sezonu przypłaciłam kontuzją kolana i w związku z tym mam chwilę na nadrobienie blogowych zaległości:) Po sportowych szaleństwach postanowiłam uraczyć Rodzinkę cudownym sernikiem z kremem z papai. 



Ostatnio trochę się rozleniwiła i o ile tylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)

SKŁADNIKI:
ciasto
1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych
10 dkg masła

masa serowa
1 kg sera na sernik
10 dkg masła
100 ml śmietany kremówki
3/4 szkl. cukru
2 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego

krem z papai
1 papja 
2 opakowania ricotty
200 ml kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
sok z połowy limonki

PRZYGOTOWANIE
Herbatniki wkładam do miksera i rozdrabniam na mąkę. Kiedy są rozdrobnione dodaję roztopione masło i miksuje do połączenia się składników. Tak przygotowane "ciasto" przekładam do tortownicy (składniki są sypkie) i dokładnie dociskam do jej spodu i brzegów. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut.
Masa serowa:
masło z cukrem  ucieram mikserem na pulchna masę, następnie dodaję żółtka i miksuję do całkowitego połączenia składników, aż masa będzie całkiem gładka. Dodaję ser i ponownie miksuję aż składniki połączą się powoli dolewając śmietanę. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i budyń - mieszam delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowana masę wylewam na podpieczony spód. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
                                                                               Krem
Papaję przekrawam na pół i oczyszczam z pestek. Miąższ wybieram łyżka ze skórki i miksuję na gładką masę. Ricottę przekładam do miski wraz z cukrem pudrem i miksuję aby się ze sobą połączyły. Następnie dodaję zmiksowaną papają i sok z limonki  - całość miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszam całość aby składniki się połączyły. Krem schładzam w lodówce.
Upieczony i ostudzony sernik dekoruję kremem z papai. Pycha:)

Serniki dla Miksera - edycja 1.14






3 komentarze:

  1. Wspaniały ten sernik, porywan ten kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...