Z brukselką jest zupełnie tak jak z burakami: albo się ją kocha labo szczerze nienawidzi:) Ja ja uwielbiam i chętnie po nią sięgam zwłaszcza w okresie zimowym. Niestety pozostała część rodziny nie podziela mojego zachwyty i muszę się zawsze mocno nagłowić aby zniknęła z talerzy.
SKŁADNIKI
40 dkg brukselki
1 łyżka oliwy
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE
Brukselkę dokładnie myję i obieram z zewnętrznych listków. Przekrawam każda główkę na pół. Na patelnię grilową daje oliwę i rozprowadzam pędzlem po całej powierzchni. Na tak przygotowana patelnie wykładam pokrojone brukselki i griluje około 15 minut, co jakiś czas poruszając patelnią aby sie obróciły. Kiedy brukselki są już ładnie zrumienione dodaję syrop klonowy i griluje około 5 minut, ponownie poruszając patelnią aby brukselki nabrały klonowego aromatu z każdej strony. Na końcu dodaje masło orzechowe i postępuję dokładnie tak jak wcześniej. Kiedy wszystkie brukselki ładnie pokryją się masłem orzechowym przekładam na saletarkę i podaję do obiadku. Smacznego!
ciągle szukam idealnego sposobu na brukselki. z masłem orzechowym jeszcze ich nie próbowałam, brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brukselkę i chętnie wypróbuję Twój przepis!
OdpowiedzUsuń