Polenta jest fantastycznym daniem, które może stanowić idealny dodatek zastępujący ziemniaki czy ryż, może również stanowić samodzielny posiłek. O ile tradycyjna mamałyga nie jest kompletnie akceptowana przez moje pociech to kasza kukurydziana w formie polenty cieszy się ogromnym powodzeniem.
Tym razem proponuję polentę z cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i parmezanem - czyli fantastyczna kolacja!
SKŁADNIKI
1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
sól
1 mała czerwona cebula
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki startego parmezanu oraz kilka wiórków do przybrania
sól, pieprz i ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE
Czerwoną cebulę, szalotkę i czosnek drobno kroję i podsmażam do zeszklenie na rozgrzanej oliwie - około 4 minut. Zdejmuję patelnie z kuchenki i dodaję posiekany szczypiorek.
Osoloną wodę zagotowuje i na wrzątek powoli wsypuje kaszę cały czas mieszając. Zmniejszam ogień i ciągle mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od łyżki. W tym momencie masa jest gotowa i należy dodać pozostałe składniki - te podsmażone, starty parmezan szczyptę ostrej papryki oraz pieprz. całość dokładnie mieszam i wylewam na talerz. Odstawiam do ostygnięcia. Kiedy polenta ostygnie kroję ją na trójkąty i obsmażam na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe!
Bardzo apetyczne danie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń