Translate

niedziela, 15 lutego 2015

Zupa krabowo - kukurydziana czyli Chowder

Dostałam sporą ilość świeżych odnóży  krabów i szczerze powiedziawszy nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić aby było smacznie i jadalnie dla całej rodziny. Dzieci na sam widok chórem zapowiedziały że jeść tego nie będą! Cóż pozostała jedynie zupa i to taka która idealnie zamaskuje obecność krabów. Tak oto powstała krem krabowo-kukurydziany. Dopiero wieczorem jak siadłam do komputera odkryłam, że      to amerykański chowder:) Choć powstała z tego co akurat było pod ręką.


ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA

Składniki
40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona)
30 dkg mięsa krabów
400 ml słodkie śmietany do zup
1 koper włoski
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka świeże startego imbiru
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczka chili
500 ml wywaru warzywnego
 2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Jeżeli macie tak jak ja całe szczypce krabów to zaczynamy od ich dokładnego wyczyszczenia i ugotowania. Umyte odnóża wkładam do sporego garna i  zalewam zimną wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odlewam wodę i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy odnóża są już zimne nacinam je i wyciągam mięso - niestety praca ani przyjemna ani szybka:)
Do małego garnka wsypuję odlaną z zalewy kukurydzę i zalewam śmietaną, gotuję na małym ogniu około 20 minut, po czym odstawiam do wystudzenia. Przestudzoną kukurydzę miksuję na krem.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną. 
Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany i całość dokładnie mieszam. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Dodaję obydwie papryki i dosmaczam solą i pieprzem.
Podają z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem czosnkowym. Smacznego!

A już zupełnie nie kulinarnie powiem Wam, że tak jakby wiosnę było już u mnie za oknem widać:)



 

2 komentarze:

  1. Wiesz ja nigdy nie jadłem krabów, może zacznę od zupy w końcu to najdelikatniejsza forma ich podania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...