Dziś tłusty czwartek! Kto nie zdążył ma jeszcze okazję szybciutko upiec pyszne domowe pączki. Dziś u mnie tradycyjne pączki z dodatkiem fantastycznego nierafinowanego oleju palmowego. Skąd olej palmowy w pączkach? Za sprawą fantastycznego sklepu z naturalnymi kosmetykami, który możecie odwiedzić tutaj:
ECOBEAUTY oraz za sprawą jego fantastycznej właścicielki, która o cudownym wpływie tego oleju na nasze ciała wie wszystko:)
PĄCZKI Z OLEJEM PALMOWYM
1 kg mąki
4 żółtka
100 gram brązowego cukru
50 gram drożdży świeżych
500 ml mleka
100 ml nierafinowanego oleju palmowego
sok i skórka z jednej cytryny
40 ml spyrytus
cukier waniliowy
konfitura z róży
cukier puder
olej do smażenia
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Do ciepłego mleka dodaję drożdże i łyżkę cukru, odstawiam aby powstał zaczyn. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, żółtka, spyrytus, skórkę i sok z cytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni).
Kiedy ciasto jest wyrośnięte delikatnie wyrabiam je jeszcze raz przez krótką chwilę. Następnie łyżką nabieram ciasto, rozpłaszczam na dłoni i nakładam na krążek łyżeczkę konfitury. Całość dokładnie sklejam i formuję pączka. Odkładam na opruszoną mąką deskę. Kiedy wszystkie pączki są gotowe przykrywam ściereczka i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym do 170 stopni. Odwracam patyczkiem kilkakrotnie w trakcie smażenia. Usmażone pączki odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć je z tłuszczu.
Dodatek oleju palmowego nierafinowanego nadaje pączkom delikatny kokosowy zapach i równie delikatny smak, który znacznie zmienia smak tradycyjnego pączka.
Dodatek oleju palmowego nierafinowanego nadaje pączkom delikatny kokosowy zapach i równie delikatny smak, który znacznie zmienia smak tradycyjnego pączka.
Posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!