Translate

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Korzenne grzane piwo z miodem i pomarańczą

Macie jakieś sprawdzone sposoby na rozgrzanie się po ciężkim i zimnym dniu? Ja mam ich kilka, ale najsmaczniejszy to pachnące cynamonem, kardamonem i imbirem słodkie piwo z pomarańczową nutą. Dobre na zimową chandrę, łamiące w kościach przeziębienie, albo przygotowane ot tak bez powodu. Uwielbiam takie chwile kiedy dzieciaki już śpią, owinięta w mięciutki koc z książką w ręku siadam przed kominkiem z cieplutkim korzennym grzanym piwem i rozkoszuję się chwilą tylko dla siebie. 

korzenne grzane piwo z miodem i pomarańczą
Korzenne grzane piwo z miodem i pomarańczą

KORZENNE GRZANE PIWO Z MIODEM I POMARAŃCZĄ

Składniki
1/2 litra ulubionego piwa
laska cynamonu
szczypta kardamonu
2-3 plasterki świeżego imbiru
5 ziarenek imbiru
gruby plaster pomarańczy
łyżka miodu
łyżeczka cukru trzcinowego (nie koniecznie)

Przygotowanie
Przygotowanie
Piwo wlewam do garnka, dodaję wszystkie przyprawy, miód, cukier i pokrojony na ćwiartki plaster pomarańczy ze skórką. Całość powoli podgrzewam na małym ogniu, aby przyprawy oddały swój aromat.
Od czasu do czasu mieszam. Nie doprowadzam do wrzenia. Po około 10 minutach aromatyczny grzaniec jest gotowy. Przelewam do grubej szklanki wraz ze wszystkimi składnikami. 
Smacznego!



Czekam niecierpliwie na Wasze rozgrzewające przepisy!

Chwila dla siebie :)


 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...