Translate

sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta z grzybami na wigilijny stół / Cabbage with mushrooms on the Christmas Eve table

Są takie potrawy bez których nie potrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.



SKŁADNIKI
2 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
5 dkg suszonych grzybów
30 dkg pieczarek
15 dkg masła
1 mały ziemniak

PRZYGOTOWANIE
Kapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 15 minut. Po tym czasie wyciągam grzyby natomiast do wywaru wkładam pokrojone w plasterki pieczarki i całość gotuje około 5 minut aby pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).
Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę 10 dkg masła i całość gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut. PO tym czasie dosmaczam solą i pieprzem. Kiedy kapusta jest już doprawiona ścieram do niej surowego ziemniaki, całość dokładnie mieszam i doprowadzam do zagotowania (cały czas mieszam aby kapusta nie przypaliła się). Zdejmuję z ognia, wygładzam wierzch kapusty i układam na nim pozostałe 5 dkg masła. Przykrywam pokrywka i odstawiam w chłodne miejsce (u mnie balkon:) ). Najchętniej zapomniałabym o kapuście aż do wigilii, ale niestety muszę pilnować aby nie zniknęła z garnka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...