Dziś danie wegetariańskie, które smakuje zarówno mojemu mięsożernemu M. jak i dzieciakom. Co prawda sezon na bakłażany już minął, ale są dostępne i żeby choć trochę odmienić codzienne menu zimą również pojawiają się na naszym stole. Jakiś czas temu bakłażan pojawił się w pysznej Mussace bez mięsa, a dziś proponuję Bakłażana faszerowanego pęczakiem.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY PĘCZAKIEM
Składniki
2 średnie bakłażany
1 i 1/2 szklanki pęczaku
15 dkg pieczarek
5 dkg suszonych pomidorów (nie z zalewy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki serka kremowego typu Almette
2 łyżki oliwy
żółty ser do zapieczenia
Zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Bakłażany myję, osuszam i przekrawam wzdłuż na pół. W miąższu robię głębokie podłużna nacięcie (uważam, żeby nie przeciąć skórki), skrapiam oliwą posypuję sola i pieprzem i wkładam na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kaszę przepłukuje zimna wodą i przekładam do garnka. Zalewam 3 szklankami zimnej wody, solę i gotuję około 20 minut. W tym podsmażam na pozostałej oliwie czosnek i posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki. Całość podduszam około 5 minut. Ugotowaną kaszę odlewam z nadmiaru wody, dodaję do niej farsz z patelni oraz pokrojone suszone pomidory (u mnie domowe suszone pomidory bez zalewy - jeżeli użyjecie pomidorów z zalewy to na zalewie proponuję podsmażyć warsz pieczarkowy) . Na końcu dodaje serek oraz przyprawy i dokładnie mieszam aby wszystkie składniki połączyły się. Wyciągam z piekarnika bakłażany i wypełniam powstałe łódeczki farszem. Wkładam do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach na wierzchu każdego bakłażana układam plasterki sera i ponownie wkładam do piekarnika aby ser się rozpuścił. Najlepiej smakuje z domowym ajwarem. Smacznego!
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń