Tortille, burito, tacos - wszelkie placki w które da się zawinąć coś smacznego są wielce pożądane:) Tym razem wybór padł na kukurydziane tacos, których przygotowanie jest szybkie i łatwe. Zarówno tortille jak i tacos przygotowuję zawsze w zapasie, i niezużyte placki przygotowuję owinięte ściereczką w lodówce.
SKŁADNIKI
200 gram mąki kukurydzianej
100 gram mąki pszennej
140 ml wody
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszam z solą w misce, dodaje olej i mi ponownie mieszam. Kiedy mąka połączy się z olejem dodaje wodę i zarabiam całość widelcem a następnie szybko wyrabiam ręcznie ciasto. Formuję kule i odstawiam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie dzielę kulę na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2 milimetrów. Wykrawam z ciasta krążki (idealnie do tego nadaję się plastikowy talerzyk z IKEA :) ). Krążki smażę na suchej patelni około 1 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nalezy widelcem nakłuwać powietrzne bąble, które tworzą się w cieście. Usmażony krążek zwijam na pół na małym wałku i zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się twarde - ale nic straconego - można je połamać i zjadać jako przekąskę z salsą:)
Już mam pomysł do czego je wykorzystam :) Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić mąkę kukurydzianą i przygotować!
OdpowiedzUsuńMąkę kukurydzianą w niektórych miastach bardziej trudno dostać, więc można ją przygotować mieląc płatki śniadaniowe kukurydziane w blenderze lub w czymś innym ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety korzystając dokładnie z przepisu wręcz w aptecznych proporcjach ciasto się rozlatuję nie jest zwarte, moim zdaniem powinno być więcej mąki pszennej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.