Translate

niedziela, 29 grudnia 2013

Tatar ze śledzia z peperoni / Herring tartare with chili

Po świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka.



SKŁADNIKI
3 płaty śledziowe matias
1 ogórek kiszony
6-8 marynowanych pieczarek
1 szalotka albo 1/2 cebuli
kilka gałązek zielnej cebulki
1 papryczka pepperoni
6 jajek przepiórczych
łyżka oliwy z oliwek 
łyżka soku z limonki 
mleko do namoczenia 
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość mieszam dodaję sok z limonki, oliwę i ponownie mieszam. Matiasy nawet po namoczeniu zachowują słony posmak więc dosmaczam tylko pieprzem. Dekoruję połówkami przepiórczych jajek. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...