Nie znam chyba nikogo kto nie lubiłby fistaszków. Sama zakochałam się w maśle orzechowym kiedy mając 7 lat byłam w USA. Obcy ale niesamowity smak śnił mi się po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika. Ciasteczka z masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji śniadaniowej z dodatkiem płatków owsianych.
SKŁADNIKI
150 gram masła orzechowego (solonego)
150 gram miękkiego masła
100 gram brązowego cukru
150 gram mąki pszennej
4 kopiate łyżki płatków owsianych
2 jajka
PRZYGOTOWANIE
Do miski wkładam miękkie masło i masło orzechowe. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Po kliknięciu w bannerek orzechowej akcji powinno nas skierować na stronę durszlaka. Prosiłabym, żeby to zmienić:) albo chociaż dodać link do akcji;)
OdpowiedzUsuńCoś mi cię chyba zepsuło:( Zaraz spróbuję naprawić:)
OdpowiedzUsuń