Translate

piątek, 29 listopada 2013

Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi

Nie znam chyba nikogo kto nie lubiłby fistaszków. Sama zakochałam się w maśle orzechowym kiedy mając 7 lat byłam w USA. Obcy ale niesamowity smak śnił mi się po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika. Ciasteczka z masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji śniadaniowej z dodatkiem płatków owsianych.


SKŁADNIKI

150 gram masła orzechowego (solonego)
150 gram miękkiego masła
100 gram  brązowego cukru
150 gram mąki pszennej
4 kopiate łyżki płatków owsianych
2 jajka

PRZYGOTOWANIE

Do miski wkładam miękkie masło i masło orzechowe. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaję jajka, cukier, mąkę i mieszam do połączenia składników. Kiedy powstanie gładka masa dodaję płatki owsiane i mieszam do połączenia się składników. Masę wkładam na około 30 minut do lodówki. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ok 3 cm), układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatam widelcem tworząc charakterystyczną kratkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakują wyśmienicie z zimnym mlekiem i są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

W orzechowym raju 2
 

2 komentarze:

  1. Po kliknięciu w bannerek orzechowej akcji powinno nas skierować na stronę durszlaka. Prosiłabym, żeby to zmienić:) albo chociaż dodać link do akcji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś mi cię chyba zepsuło:( Zaraz spróbuję naprawić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...