Translate

czwartek, 31 października 2013

Babeczki dyniowe - dynie halloween'owe

Wracam po dłuższej przerwie :) Mama nadzieję, że wreszcie znajdę trochę czasu na nadrobienie zaległości kulinarnych.
Zaczynam pysznymi babeczkami dyniowymi. Jako, że jakiś czas temu zakupiłam sylikonowe foremki halloween'owe babeczki przybrały taka właśnie formę. 


SKŁADNIKI (na 24 sztuki)

30 dkg masła
2 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki pszennej
15 dkg kokosu
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
5 dkg gorzkiej czekolady
5 dkg mlecznej czekolady

Do dekoracji
5 dkg białej czekolady 
czerwony barwnik
PRZYGOTOWANIE
Około 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję w grubsze pasy i gotuje na parze do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia a następnie miksuję na puree (nie odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie ten płyn który sam zebrał się w trakcie stygnięcia).
Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej razem z cynamonem, imbirem, gałką i skórką z pomarańczy. Kiedy jest już całkiem rozpuszczone dodaję cukier i puree dyniowe. Dokładnie mieszam, aż do całkowitego połączenia się składników. Ponownie stawiam miskę na garnku z wodą i zagotowuję około 1-2 minut.
Ściągam z kąpieli wodnej, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodaję po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając aby składniki połączyły się. Na końcu dodaję kokos i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Całość jeszcze raz mieszam. Foremki napełniam do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika babeczki wykładam do góry dnem aby spłaszczyć ich górną część.

Dekoracja
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy już jest rozpuszczona dodaję barwnik (tym razem sypki barwnik spożywczy który rozpuściłam w odrobinie wody). Powstałą masę nakładam pędzelkiem w zagłębienia "twarzy" dyni.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...