Dziś poweekendowa propozycja na wykorzystanie mięsa i warzyw z niedzielnego rosołu. Bardzo rzadko gotuję rosół na mięsie ale jednak mi się zdarza. Zawsze w takim wypadku staje przed dylematem co zrobić z pozostałymi po rosole składnikami zupy. Dziś proponuję pyzy. Danie, które cieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest tanie.
PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI
CIASTO
1 i 1/2 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby)
FARSZ
warzywa i mięso z rosołu, u mnie:
1/4 selera
2 marchewki
1 pietruszka
skrzydło z indyka
pierś kaczki
szponder
Łącznie około 50 dkg mięsa
1 cebula
2 łyżki oliwy
Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną cebulę, dosmaczam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Farsz gotowy!

wyrabiania ciasta. Z gotowego ciasta odrywam kawałki z których formuję placek wielkości dłoni. Na środek nakładam łyżkę farszu i zaklejam ciasto formując podłużne pyzy.
Gotowe pyzy w rzucam na osoloną gotującą się wodę. Gotuję ok 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podaję polane podsmażoną cebulką. Smacznego!
Mmmm wyglądają jak te z dzieciństwa jak jeszcze jadłam mięso.....
OdpowiedzUsuń