Translate

czwartek, 18 lipca 2013

Naan chlebek indyjski

Tym razem jako dodatek do indyjskiej masali zrobiłam chlebki naan. Chlebki przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne, świetnie uzupełniają indyjskie danie i są doskonałym zamiennikiem dla ryżu. Można przygotować je zarówno z mąki pszennej jak również z mąki gryczanej albo orkiszowej. Smakują świetnie czosnkiem albo czarnuszką, ale solo również są wyśmienite.

SKŁADNIKI (na 4 chlebki)
1 i 1/2 szklanki mąki
100 ml mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Mąkę, olej, mleko i sól wkładam do miski. Mikserem na niski obrotach miksuje aby składniki sie połączyły (aż powstanie "kruszonka"), następnie szybko zagniatam ciasto. Dzielę na cztery równe części. Rozwałkowuję. Jeden placek posypuję siekanym czosnkiem, drugi czarnuszką - składniki dociskam wałkiem, pozostałe dwa chlebki pozostawiam bez dodatków (aby dzieciaki nie dłubały w nich paluszkami :) ). Gotowe chlebki układam na blaszce i piekę około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po wyciągnięciu wierzch każdego chlebka smaruje oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, będzie mi miło jeśli zotawisz tu swój ślad, abym mogła się zrewanżować tym samym!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...