Translate

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pasztet z białej fasoli i kaszy jaglanej / Terrine of white beans and millet

Wegańskie pasztety przygotowuję w przeróżnych wersjach i z różnych składników. Tym razem padło na biała fasolę i jaglankę, którą w postaci pasztety doskonale udaje mi się włączyć do diety dzieciaków. Jak większość tego typu pasztetów jeśli jest dobrze doprawiony to amatorzy pasztetów mięsnych mają spory problem aby stwierdzić co właściwie jedzą :)


SKŁADNIKI
1 szklanka białej drobnej fasoli (suchej)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
120 ml oleju
3 łyżki jasnego sosu sojowego
Zioła wg. upodobań:), u mnie:
1 czubata łyżeczka czombru
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE
Fasolę płuczę  i namaczam na noc następnie gotuję w lekko osolonej wodzie do miekkości (ok. 50 minut). Jaglankę płuczę i przelewam wrzątkiem a następnie zalewam szklanką zimnej wody i gotuję na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia sie wody. Następnie odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia.
Fasolę razem z jaglanka wkładam do misy blendera i miksuje do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa jest gładka dodaję olej,sos sojowy i zioła. Ponownie miksuję (jeżeli masa jest bardzo gęsta dodaję 3- 4 łyżki z gotowania fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jaglanka doskonal spaja pasztet który jest wilgotny i aromatyczny.

niedziela, 29 grudnia 2013

Tatar ze śledzia z peperoni / Herring tartare with chili

Po świątecznym szaleństwie pora na sylwestrowe popisy kuchenne. Dla miłośników śledzi i ciekawych przystawek proponuję śledzia w wersji tatara. Nieskomplikowana, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przystawka.



SKŁADNIKI
3 płaty śledziowe matias
1 ogórek kiszony
6-8 marynowanych pieczarek
1 szalotka albo 1/2 cebuli
kilka gałązek zielnej cebulki
1 papryczka pepperoni
6 jajek przepiórczych
łyżka oliwy z oliwek 
łyżka soku z limonki 
mleko do namoczenia 
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Płaty śledziowe dokładnie płucze i namaczam w mleku na kilka godzin. Przed przygotowaniem płaty śledziowe dokładnie odsączam z mleka i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję śledzia w drobną kostkę. Ogórka kiszonego, pieczarki i szalotkę również kroję w bardzo drobną kostkę i dodaję do ryby. Papryczke przekrawam na pół i oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję do pozostałych składników. Całość mieszam dodaję sok z limonki, oliwę i ponownie mieszam. Matiasy nawet po namoczeniu zachowują słony posmak więc dosmaczam tylko pieprzem. Dekoruję połówkami przepiórczych jajek. 
 

sobota, 28 grudnia 2013

Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse

W moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.


SKŁADNIKI
60 dkg filetu z łososia
litr buliony rybnego (może być bulion z samych jarzyn)
3 łyżki octu z białego wina
awokado
4 łyżki chrzanu
3 łyżki serka kremowego typu almette
4 listki agaru
10 jajek przepiórczych
2 liście laurowe
4 ziela angielskie 
kilka ziarenek pieprzu

PRZYGOTOWANIE
Łososia dokładnie myję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę.
Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.
Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). 
Bulion zagotowuję i dodaje do niego ocet, a następnie agar. Dokładnie mieszam i pozostawiam do przestygnięcia.
Keksówkę wykładam folią spożywczą i na jej spód wylewam cienką warstwę bulionu. Na nie układam połówki jajeczek i ponownie zalewam warstwą buliony - odstawiam w zimne miejsce aby całość nico stężała. Następnie układam ugotowany filet z łososia i zalewam kolejną warstwą bulionu ponownie odstawiając aby trochę stężał. Do musu z awokado i chrzanu dodaje  łyżki bulionu i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na lekko stężała galaretę. Na wierzch wylewam powoli pozostały bulion. Całość odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z cytryna.

piątek, 27 grudnia 2013

Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate

Ostatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki.


SKŁADNIKI
Ciasto:
20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka kakao
10 dkg masła
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
4 żółtka
200 ml śmietany 18%
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
wanilia
6 czubatych łyżek cukru pudru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Owoce:
6 dużych pomarańczy
1 granat
listek agaru

PRZYGOTOWANIE
Herbatniki wrzucam do blendera i  i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję do uzyskania zwartej masy. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzam dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach. 
Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy oraz po jednym żółtku. Na koniec dodaje po łyżce skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżam do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.
Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko aby ściekł nadmiar soku. Obieram granata. Połowę nasion przeciskam przez sito aby otrzymać sok, drugą połowe pozostawiam do dekoracji.
Sok z pomarańczy łączę z sokiem z granata (razem około 250 ml soku) i zagotowuję. Dodaję agar i mieszam aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Kiedy przestygnie dodaję pozostałe pestki granatu.
Cząstki pomarańczy rozkładam na serniku i polewam lekko tężejąca galaretką z granatem. Odstawiam do zastygnięcia.  
Agar w galaretce można zastąpić żelatyną, natomiast używając agaru należy pamiętać, że zastyga on znacznie szybciej niż galaretki na żelatynie.


niedziela, 22 grudnia 2013

Ciasteczka czekoladowo - pomarańczowe na Święta

Jeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.


SKŁADNIKI
1/2 kg mąki
30 dkg masła
4 żółtka 
4 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
2 pomarańcze
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE
Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki i wyrabiam ciasto powoli małymi ilościami dodaję sok pomarańczowy (dodaje tyle soku aby ciasto było plastyczne ale gęste). Na końcu dodaje pokrojone w drobną kostkę czekolady. Ciasto zwijam w folię i wkładam do lodówki na minimum godzinę ( ostatnio o nim zapomniałam i przelezało w lodówce do następnego dnia). Schłodzone ciasto rozwałkowuję na około 3 milimetry i wykrawam foremkami. Piekę w 170 stopniach przez około 15 minut.

sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta z grzybami na wigilijny stół / Cabbage with mushrooms on the Christmas Eve table

Są takie potrawy bez których nie potrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.



SKŁADNIKI
2 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
5 dkg suszonych grzybów
30 dkg pieczarek
15 dkg masła
1 mały ziemniak

PRZYGOTOWANIE
Kapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie. W tym czasie suszone grzyby zalewam zimną wodą i gotuję do miękkości około 15 minut. Po tym czasie wyciągam grzyby natomiast do wywaru wkładam pokrojone w plasterki pieczarki i całość gotuje około 5 minut aby pieczarki nabrały ciemnego koloru i przeszły smakiem leśnych grzybów (taki mój sposób na "leśne pieczarki kiedy mam mało grzybów leśnych).
Kiedy kapusta zmięknie odlewam ją dokładnie a następnie zalewam wywarem z grzybów (w razie potrzeby dodaję odrobinę wody). Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, suszone grzyby i pieczarki. Mieszam, na górę kładę 10 dkg masła i całość gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut. PO tym czasie dosmaczam solą i pieprzem. Kiedy kapusta jest już doprawiona ścieram do niej surowego ziemniaki, całość dokładnie mieszam i doprowadzam do zagotowania (cały czas mieszam aby kapusta nie przypaliła się). Zdejmuję z ognia, wygładzam wierzch kapusty i układam na nim pozostałe 5 dkg masła. Przykrywam pokrywka i odstawiam w chłodne miejsce (u mnie balkon:) ). Najchętniej zapomniałabym o kapuście aż do wigilii, ale niestety muszę pilnować aby nie zniknęła z garnka:)

środa, 4 grudnia 2013

Śledź z suszonymi pomidorami w zalewie z oliwy / Herrings with sun-dried tomatoes in a marinade of olive oil

Dziś pierwsza propozycja potrawy świątecznej. Jako że karp nie cieszy się u mnie w domu dużym powodzeniem na stole królują inne ryby. Jedną z nich jest śledź. Dzisiejszy przepis to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu śledź z suszonymi pomidorami. Dotychczas potrawę przygotowywałam z płatów śledziowych w oleju i efekt był zadowalający jednak potrawa wydawała mi się zbyt ciężka (śledź w oleju, zalewa z oliwy), w tym roku postanowiłam spróbować wykorzystać solone płaty śledziowe. Jak dla mnie efekt znacznie lepszy i bardzo smaczny.


SKŁADNIKI
4 płaty śledziowe matjas
1/2 słoiczka suszonych pomidorów + zalewa z pomidorów
2 szalotki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy limonki
pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Płaty śledziowe dokładnie płuczę, zalewam zimna woda i odstawiam na kilka godzin aby częściowo usunąć z nich sól. Kiedy śledzie staną się lekko słone kroję je na wąskie paseczki i przekładam do miski. Pomidory również kroję w  paseczki i dodaję do śledzi. Na końcu dodaję pokrojone w piórka szalotki. Całość posypuję pieprzem i dokładnie mieszam. Do oliwy z oliwek dodaję 1/2 zalewy z suszonych pomidorów oraz sok z połowy limonki. Dokładnie wymieszaną zalewą polewam śledzie z pomidorami i całość mieszam. Salaterkę przykrywam folią i odstawiam do lodówki aby potrawa się przegryzła. Smacznego!


poniedziałek, 2 grudnia 2013

Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake

Do tego wypieku zainspirował mnie przepis Oli z bloga Ola in the kitchen na tort pomarańczowy w którym Ola wykorzystała całe pomarańcze. Mając w domu nadmiar dyni pomyślałam, że całkiem fajnym połączeniem mógłby się okazać miks mojego ciasta dyniowego z pomarańczowym ciastem autorki :)  Jako, że moje starsze dziecię nie znosi dyni w jakiejkolwiek postaci, stwierdziłam, że aromatyczna cała pomarańcz  i polewa czekoladowa powinny przytłumić smak dyni na tle, że ciasto okaże się zjadliwe dla "dynioniejada". Efekt wyszedł rewelacyjny! Choć Młody stwierdził, że ciasto pachnie pomarańczami ale kolor jest dyniowy i na wszelki wypadek nie będzie go próbował... Cóż jego strata:)


SKŁADNIKI
ciasto
1 cała pomarańcza
250 gram pieczonej dyni
5 jajek
125 gram brązowego cukru'
400 gram mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta kardamonu, cynamonu i soli

krem
150 ml śmietany kremówki
150 gram serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 wyfiletowana pomarańcz

polewa
1/2 gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE
Dynię kroję na kawałki  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odkrawam skórki. Pomarańczę dokładnie szoruję i sparzam wrzątkiem, odkrawam górę i spod a pozostałą pomarańcze kroję na mniejsze kawałki w miksuję w blenderze na gładka masę do której dodaję kardamon, cynamon  sól. Do zmiksowanej pomarańczy dodaję dynię i ponownie miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Jajka wybijam do miski dodaję cukier i całość ubijam mikserem do momentu powstania gęstej masy. Do masy jajeczno-cukrowej dodaję po łyżce pomarańcz z dynią ciągle miksując na mikserem na niskich obrotach. POd koniec dodaję powoli olej. Na końcu dodaję na dwa razy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszam sylikonową łopatką do całkowitego połączenia składników. Powstałą masę wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję górę ciasta i wkładam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kiedy ciasto się piecze przygotowuję krem i polewę.

Krem:
Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem dodaję pomarańcz wraz z sokiem i całość delikatnie mieszam.

Polewa:
Do miseczki wlewam śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Miseczkę stawiam na garnku z woda i całość gotuję na wolnym ogniu do momenty rozpuszczenia się czekolady. Czas od czasu mieszam aby składniki połączyły się. Zdejmuję z garnka i odstawiam do wystygnięcia. Przed nałożeniem na cisto ponownie podgrzewam.

Upieczone i przestudzone ciasto przekrawam na pół i przekładam kremem. Wierzch ciasta pokrywam czekoladą. Smacznego!

Kalendarz adwentowy

Tym razem zupełnie niekulinarnie, ale po prostu muszę się pochwalić:) Co roku robię moim dzieciakom kalendarz adwentowy. W tym roku wymyśliła, że chcę aby kalendarz stanowiły maleńkie sakiewki, w których będą umieszczone drobne upominki - domowe ciasteczka, ulubione słodycze itp... Od pomysłu do realizacji daleka droga oczywiście. Niemniej jednak w sobotę wieczorem zabrałam się do realizacji aby zdążyć na niedzielny poranek. Efekt zaskoczył nawet mnie:)


Zawiśniecie kalendarza adwentowego oznacza w naszym domu początek przygotowań do Świąt. W związku z czym w tym czasie na blogu pojawiać się będą typowo świąteczne przepisy jak również pomysły na dekoracje domu które realizujemy z dzieciakami. Serdecznie zapraszam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...