Translate

czwartek, 18 lipca 2013

Naan chlebek indyjski

Tym razem jako dodatek do indyjskiej masali zrobiłam chlebki naan. Chlebki przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne, świetnie uzupełniają indyjskie danie i są doskonałym zamiennikiem dla ryżu. Można przygotować je zarówno z mąki pszennej jak również z mąki gryczanej albo orkiszowej. Smakują świetnie czosnkiem albo czarnuszką, ale solo również są wyśmienite.

SKŁADNIKI (na 4 chlebki)
1 i 1/2 szklanki mąki
100 ml mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Mąkę, olej, mleko i sól wkładam do miski. Mikserem na niski obrotach miksuje aby składniki sie połączyły (aż powstanie "kruszonka"), następnie szybko zagniatam ciasto. Dzielę na cztery równe części. Rozwałkowuję. Jeden placek posypuję siekanym czosnkiem, drugi czarnuszką - składniki dociskam wałkiem, pozostałe dwa chlebki pozostawiam bez dodatków (aby dzieciaki nie dłubały w nich paluszkami :) ). Gotowe chlebki układam na blaszce i piekę około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po wyciągnięciu wierzch każdego chlebka smaruje oliwą z oliwek.

sobota, 6 lipca 2013

Gruziński lawasz z adżapsandałem

Lawasz chodził za mną od jakiegoś czasu, dziś wreszcie udało się go zaserwować. Przepis dostałam od kolegi troszeczkę go podrasowałam dodatkowymi warzywami i tak oto powstał dzisiejszy obiad. Nazwa brzmi egzotycznie ( mój syn stwierdził że oznacza zapewne twardy sandał :) ), ale w rzeczywistości to placek chlebowy z potrawka warzywną.



Składniki:
LAWASZ:
2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki letniej wody

ADŻAPSANDAŁ
bakłażan
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/2 cukinii 
4 pomidory
2 cebule
4 ząbki czosnku
oliwa
1/2 papryczki chilli
łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
pęczek pietruszki
łyżka posiekanej bazylii
opakowanie sera bałkańskiego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Z mąki, masła, szczypty soli i wody wyrabiam ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego ( w razie potrzeby można dodać dodać wody). Odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie dziele na cztery części. Każdą część rozwałkowuję na podsypanej stolnicy. Placki powinny być dość cienkie. Rozwałkowane placki smażę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Jak tylko na ciesie pojawią się bąble należy przewrócić go na drugą stronę. i smażyć jeszcze chwilę. Nie można smażyć zbyt długo ponieważ robią się twarde i łamliwe.

Oczyszczone warzywa (bakłażan, cukinię i papryki) kroje na spore kawałki. Przesypuję na blachę, skrapiam oliwą, sole i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Papryki powinny się zrumienić, natomiast bakłażan i cukinia powinny zmięknąć. 
Posiekaną cebulę i czosnek szklę na łyżce oliwy w głębokiej patelni.
Podpieczone w piekarniku warzywa dodaję do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sparzone pomidory obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do pozostałych warzyw. Pietruszkę, papryczkę chilli  i bazylie drobno siekam dodaję również dodaje do warzyw. Całość duszę około 20 minut z kurkumą i kolendr. Na końcu dosmaczam sola i pieprzem.

Placki wypełniam powstałym farszem, nakładam kawałki sera bałkańskiego i składam na pół. Podaję polane sosem jogurtowo czosnkowym i posypane posiekana pietruszką.


Jemy bakłażana

czwartek, 4 lipca 2013

Lekka zupa z zielonych ogórków i "śmietany" z kiszonych nerkowców

Dziś zapraszam na bardzo szybką i smaczną zupę z zielonych ogórków. W sam raz na ciepłe popołudnie.


Składniki:
3 zielone ogórki
2 litry wywaru warzywnego
szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców
zielona cebulka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem na gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje do wywaru mieszam dosmaczam sola i pieprzem. Podaję z posiekaną zieloną cebulką i groszkiem ptysiowym albo grzankami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...