Translate

wtorek, 28 maja 2013

Rafaello z kaszy mannej

Ciągle toczymy walkę w domu o słodycze... :)  A może to raczej ja toczę walkę zarówno sama ze sobą jak
również z dzieciakami. Więc pojawiają się co raz to nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci.


Składniki:
1/2 szklanki kaszy mannej
1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczenia
szklanka mleka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy albo miodu
3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:
Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam zimnym mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia i trzymam na wolnym ogniu mieszając, az do całkowitego wchłonięcia mleka. Do powstałej masy dodaję płatki migdałowe i dokładnie mieszam. Masę przestudzam i formuję kuleczki, które następnie obtaczam w kokosie.

sobota, 25 maja 2013

Panacotta z sosem truskawkowym

Sezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta.

Składniki:
200 ml śmietanki 300
250 ml mleka
3 łyżeczki agar-agar
laska wanilii
3 łyżki cukru
30 dkg truskawek
Przygotowanie:
Agar - agar namaczam w dwu łyżkach wody.
Mleko i śmietankę wlewam do garnka, dodaję 2 łyżki cukru i wanilię - podgrzewam na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia.
Masę przelewam do czterech foremek i odstawiam do ostygnięcia, a następnie wstawiam do lodówki.
Truskawki myję i szypułkuję. Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam  w lodówce.
Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy zanurzyć w gorącej wodzie) polewam schłodzonym sosem i dekoruję pozostałymi truskawkami.

poniedziałek, 20 maja 2013

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Przepisy na pasztety pączkują u mnie i zmieniają się w zależności od tego co właśnie mam pod ręką. Tak właśnie powstała kolejna wersja pasztetu z soczewicy. Tym razem z pieczarkami. Wyjątkowo przypadł mi do gusty tworząc cudowne połączenie z pomarańczowym chutney.


Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
20 dkg pieczarek
duża marchewka
pietruszka
10 dkg selera
cebula
3 łyżki otrąb owsianych
jajko
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
ziele angielskie
2 łyżki oliwy
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Soczewicę namaczam na noc (jeśli nie mam czasu to choć na 30 minut przed gotowaniem, co prawda nie wymaga ona namaczania, ale znacznie skraca ono czas gotowania). Następnie gotuję w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka.
Cebulę kroję w półtalarki, marchew, pietruszkę, seler i pieczarki w grube plastry. Podsmażam na oliwie około 10 minut, czas od czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone dwa ząbki czosnku.
Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa mielę w maszynce do mięsa.
Do masy dodaję jajko oraz otręby, doprawiam przyprawą do mielonego mięsa, pieprzem i solą - dokładnie ,mieszam na jednolitą masę dolewając odrobinę zimnej wody aby masa uzyskała zwartą, gęsta konsystencję.
Masę wykładam do keksówki, na wierzch można położyć kilka wiórków masła.
Piekę ok. 45 minut w 180 stopniach.

Zimny pasztet wykładam na talerz. Smakuje pysznie pokrojony w plastry i podany ze wspomnianym chutney pomarańczowym.

wtorek, 14 maja 2013

Fusilli z pesto z insalatiny, bazyli z pistacjami i serem Kolumb

Uwielbiam makaron w każdej postaci: na słono, słodko, ostro...
Najbardziej kocham w nim to, że mając prawie pustą lodówkę można wyczarować smaczne danie w kilka minut.


 Składniki:  
1/2 opakowania makaronu fusilli
1/2 opakowania insalatiny
garść bazylii
5 łyżek oliwy z oliwek
5 dkg obranych pistacji
duży ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
pieprz i sól do smaku
10 dkg sera kolumb

Przygotowanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Insalatinę, bazylię, oliwę z oliwek, sok z cytryny pistacje (można odłożyć kilka do dekoracji) i czosnek miksuję. Kiedy wszystkie składniki się połączą tworząc jednolitą masę dodaję rozdrobniony ser (połowę przygotowanej iloci) i ponownie miksuję przez chwilę. Dosmaczam sola i pieprzem.
Pozostały ser ścieram na drobnej tarce.
Ugotowany makaron odsączam i starannie mieszam z pesto. Przed podaniem posypuję startym serem i potłuczonymi pistacjami.


sobota, 11 maja 2013

Pancakes z sorbetem truskawkowo - miętowym

Po ciężkim dniu spędzonym na grabieniu, kopaniu i sadzeniu Potwory są głodne. Niestety nie wystarczą im kanapki z serem. Już po wyruszeniu z budowy słyszę: "Pancakes i lodu, pancakes i lody". Cóż więc robić, mięśnie bolą jak fiks po sadzeniu kwiatków, ale mus to mus... A mus jak to mus może być i truskawkowy:)


Składniki:
 1 i 1/2 szklanki maślanki
 1 i 1/4 szklanki maki
 1 jajko
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
 6 łyżek brązowego cukru
25 dkg mrożonych truskawek
kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Maślankę, mąkę, jajko,  połowę brązowego cukru, proszek do pieczenia i olej miksuję  na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na posmarowaną olejem rozgrzaną patelnię nakładam dwie łyżki masy i rozprowadzam w formie koła o średnicy około 12 cm. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.
W tym czasie mrożone truskawki z listkami mięty, pozostałym brązowym cukrem i odrobiną gorącej wody miksuję na gładką bardzo gęstą masę.
Gotowe placuszki układam jeden na drugim. Na górę oraz obok nakładamy sorbet truskawkowy i dekoruję listkami mięty.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...